Νοσος Paget της θηλής
Τι είναι; Αποτελεί πιο σπάνια εκδήλωση καρκίνου του μαστού, περίπου 1%. Ουσιαστικά, καρκινικά κύτταρα ανευρίσκονται στις στιβάδες του δέρματος του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω.. Η αιτιολογία είναι άγνωστη.
Πώς εκδηλώνεται; ερυθρότητα, απολέπιση, εξοίδηση, κνησμός της θηλής που στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί και στη θηλαία άλω
Πώς απεικονίζεται; ενδέχεται να μην υπάρχει κανένα απεικονιστικό έυρημα. Στο 50% των περιπτώσεων ωστόσο ανευρίσκεται αλλοίωση στο μαζικό παρέγχυμα που συχνά είναι ενδοπορικό καρκίνωμα (DCIS) που έχει επεκταθεί διαμέσου των πόρων στη θηλή ή και απομακρυσμένη διηθητική βλάβη.
Ποια η σημασία της νόσου; Η πρόγνωση καθορίζεται από την ύπαρξη η μη και διηθητικής βλάβης και είναι πολύ καλή εάν η νόσος αφορά μόνο στο σύμπλεγμα θηλής- θηλαίας άλω.
Φλεγμονώδες Καρκίνωμα
Αποτελεί βαρύτατη μορφή προχωρημένης νόσου καθώς θεωρείται γενικευμένη καρκινωμάτωση όλου του παρεγχύματος του μαστού. Δεν είναι γνωστή η αιτιολογία αυτής της ραγδαίας εικόνας, που εξελίσσεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγων μηνών). Κλινικά, παρατηρείται εικόνα φλεγμονής όλου του μαστού με ερυθρότητα, οίδημα και άλγος, ενώ συνυπάρχει και μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια. Απεικονιστικά, είναι δυνατό να μην εντοπίζεται συγκεκριμένη βλάβη πέρα από το διάχυτο οίδημα των ιστών. Η διαχείριση είναι σύνθετη.
Καρκίνος Κύησης
Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και ένα χρόνο μετά τον τοκετό είναι σπάνιος, καθώς αντιπροσωπεύει το 0,2 % των διαγνώσεων. Η ιδιαιτερότητα της μορφής αυτής έγκειται στους παρακάτω παράγοντες:
– Αφορά άτομα που δεν είναι σε πρόγραμμα ελέγχου και δεν κάνουν απεικόνιση
– Λόγω των αλλαγών των μαστών, είναι δύσκολο να διαγνωστούν έγκαιρα και ανευρίσκονται συνήθως σε ποιο προχωρημένο στάδιο
– Οι θεραπευτικοί χειρισμοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τη φυσιολογία της κυοφορούσας γυναίκας, την υγεία του εμβρύου και την πρόγνωση της νόσου υπό αυτές τις συνθήκες.
Καρκίνος Μαστού στον Άνδρα
Είναι σπάνια η εμφάνιση καρκίνου μαστού στον άνδρα αλλά υπαρκτή. Δεν είναι γνωστά τα αίτια αλλά παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η αυξημένη οιστρογονική επίδραση, η γυναικομαστία, ορισμενα γενετικά σύνδρομα και η κληρονομικότητα.
Συνήθως ανευρίσκεται σε διηθητικό στάδιο καθώς ψηλαφάται ως αλλοίωση στον ανδρικό μαστό και απεικονιστικά έχει παρόμοια εικόνα με τις διηθητικές βλάβες στο γυναικείο μαστό. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο διαφορετικό ορμονικό προφίλ των ανδρών και τον σχετικό περιορισμό των χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών. Η πρόγνωση είναι ανάλογη με το στάδιο και τη βιολογία της εκάστοτε κακοήθειας, αντίστοιχη με τον καρκίνο στους γυναικείους πληθυσμούς.