ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Η πλειοψηφία των ασθενών (90%) που αναζητούν ιατρική βοήθεια για σύμπτωμα στο μαστό, πάσχει από καλοήθη νόσο. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση είναι απλή, υπάρχουν ωστόσο και καταστάσεις που εγείρουν την υποψία κακοήθειας. Είναι σημαντική λοιπόν η διάκριση των των ποικίλων παθήσεων του μαστού και η προσαρμογή του χειρισμού τους.
Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού ταξινομούνται με ποικίλους τρόπους:
– ανάλογα με την ηλικιακή περίοδο στην οποία εμφανίζονται συχνότερα, όπως για παράδειγμα φάση ανάπτυξης του μαστού, ώριμη αναπαραγωγική περίοδος, κύηση και θηλασμός, εκφύλιση – εμμηνόπαυση
– ανάλογα με τα επιμέρους κυτταρικά και ανατομικά στοιχεία του μαστού, π.χ. παθήσεις επιθηλιακών ή μεσεγχυματικών κυττάρων, ανωμαλίες λόβιων ή πόρων, ανωμαλίες υποστρώματος ή λιπώδους ιστού, αλλοιώσεις θηλής – θηλαίας άλω ή δέρματος του μαστού κ.α.
– ανάλογα με το εάν οφείλονται σε παθολογία μόνο του μαστού ή παθήσεις και καταστάσεις συνολικά του οργανισμού επηρεάζουν και τη λειτουργία του μαζικού αδέναπ.χφάρμακα, ορμονικές διαταραχές, λοιμώξεις, κ.α.
– εάν είναι συγγενείς, δηλαδή εμφανίστηκαν κατά τη γέννηση του ατόμου, που μπορεί να είναι γονιδιακές ή και από την επίδραση παραγόντων κατά την κυοφορία του, ή επίκτητες, δηλαδή εμφανίστηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι συχνότερες από αυτές: