Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να αποφασίσουν πώς να το πουν στην οικογένεια και τους φίλους τους. Η προσωπική ζωή και οι σχέσεις του καθενός είναι μοναδικά, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε αυτό που φαίνεται σωστό σε εσάς και μόνο.
Γιατί πρέπει να μην κρατήσετε τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρυφή
Η συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να:
- οργανώσετε τις σκέψεις σας
- σκεφτείτε ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στην ιατρική ομάδα σας
- επεξεργαστείτε τυχόν συναισθήματα που μπορεί να έχετε, όπως άγχος, κατάθλιψη ή στρες
- πάρετε ιδέες για το πώς να το πείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας
- δημιουργήστε όρια για όποιον κάνει ερωτήσεις που ίσως δε θέλετε να απαντήσετε ή να προσφέρει βοήθεια που δε χρειάζεστε
Μερικές γυναίκες προτιμούν να μοιραστούν την είδηση με το σύντροφο ή το σύζυγο τους, με κάποιο έμπιστο φίλο ή ακόμα και με έναν πνευματικό. Άλλες βρίσκουν ευκολότερο να μιλήσουν με ένα ψυχολόγο ή σύμβουλο.
Το ζευγάρι απέναντι στη διάγνωση καρκίνου του μαστού
Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μια διάγνωση καρκίνου. Για κάποιους η πρώτη αντίδραση είναι να ενημερωθούν όσο καλύτερα μπορούν από κάθε αξιόπιστη πηγή, ενώ άλλοι προτιμούν να βασίζονται στην καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Είναι σημαντικό για εσάς ως ζευγάρι να αποδεχτείτε ότι μπορεί να έχετε διαφορετικές ανάγκες και ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ να επικοινωνείτε ανοιχτά μεταξύ σας και να μοιράζεστε κάθε σκέψη σας. Ένας οικογενειακός θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει και να καθοδηγήσει ορισμένες από αυτές τις συνομιλίες.
Πολύ χρήσιμη αποδεικνύεται συνήθως μία κοινή επίσκεψη του ζευγαριού στο θεράποντα ιατρό. Κι αυτό γιατί στην ανακοίνωση μιας διάγνωσης καρκίνου του μαστού είναι εύκολο να παρερμηνευθούν ή ακόμη και να παραβλέψουν μερικά από αυτά που λέει ο γιατρός. Μία κουβέντα με το γιατρό παρουσία του συντρόφου μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στο να βεβαιωθείτε ότι αντιλαμβάνεστε με τον ίδιο τρόπο τα όσα μαθαίνετε. Επιπλέον, ο σύντροφός σας μπορεί να σκεφτεί ερωτήσεις που ίσως δεν είχατε σκεφτεί για τον εαυτό σας.
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού επηρεάζει τις ασθενείς με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες νιώθουν ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους, ενώ άλλες αισθάνονται πως χρειάζονται βοήθεια. Επειδή δεν είναι δεδομένο ότι ο σύντροφός σας μπορεί να αντιληφθεί πως νιώθετε, μόνο βοηθητικό μπορεί να είναι να του επικοινωνήσετε. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που συνηθίζουν να κάνουν τα πάντα μόνες τους, αυτό τώρα πρέπει να αλλάξει. Οι δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια, η φροντίδα των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς στους οποίους μπορείτε και πρέπει να ζητήσετε τη συνδρομή του συντρόφου σας ή και άλλων μελών της οικογένειας (π.χ. γονείς, αδέρφια).
Η ερωτική σας ζωή είναι ακόμα ένα θέμα που πρέπει να συζητάτε με το σύντροφό σας. Η χειρουργική επέμβαση και οι επικουρικές θεραπείες ίσως αλλάξουν το πως βλέπετε το σώμα σας και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τη διάθεση και τη σεξουαλική επιθυμία. Εάν τα συναισθήματά σας για το σεξ και την οικειότητα έχουν αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι σημαντικό να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε. Είναι επίσης λογικό να ζητήσετε από το γιατρό σας να συστήσει κάποιον που ειδικεύεται στη σεξουαλικότητα και την υγεία του κόλπου.
Μιλώντας στα παιδιά σας για τον καρκίνο του μαστού
Το να είστε ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά όταν το θέμα είναι η διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι πολύ δύσκολο για όλους. Αλλά το να τους κρύψετε κάτι τόσο σοβαρό θα κάνει τελικά περισσότερο κακό παρά καλό. Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πότε κάτι δεν πάει καλά — ειδικά αν παρατηρήσουν αλλαγές στην εμφάνισή σας και στα επίπεδα ενέργειάς σας ή ότι πηγαίνετε σε πολλά μεγάλα ραντεβού με γιατρό. Το να εξηγήσετε στα παιδιά τι είναι ο καρκίνος του μαστού, πώς αντιμετωπίζεται και τι μπορεί να σας προκαλέσει το ταξίδι της θεραπείας έχει αποδειχθεί πως είναι η καλύτερη προσέγγιση. Με το να γνωστοποιήσετε εσείς αυτά που πρέπει στα παιδιά, τα προφυλάσσετε από το να φαντάζονται τα χειρότερα.
Όταν πρόκειται να ανακοινώσετε σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μια διάγνωση καρκίνου, είναι καλή ιδέα να έχετε σχεδιάσει από πριν τη συζήτηση και να έχετε φροντίσει να έχετε στη διάθεσή σας αρκετό χρόνο, ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Θα ήταν καλύτερα η συζήτηση να γίνει παρουσία και του συντρόφου σας, ώστε τα παιδιά να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, τα παιδιά πρέπει να καθησυχαστούν. Εξηγήστε τι είναι ο καρκίνος του μαστού, πώς αντιμετωπίζεται και πιθανές παρενέργειες που μπορεί να σας παρουσιαστούν, όπως απώλεια μαλλιών ή αίσθημα κόπωσης. Είναι επίσης καλή ιδέα να υπενθυμίσετε στα παιδιά ότι:
- ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός
- δεν φταίνε εκείνα αν νιώθετε λυπημένες, θυμωμένες ή κουρασμένες
- οι γιατροί σας κάνουν ό,τι μπορούν για εσάς
- είστε ακόμα εκεί για αυτά, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε
- μπορείτε ακόμα να κάνετε πράγματα μαζί, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε μια ταινία
- μπορούν να σας κάνουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις όποτε κι αν προκύψουν απορίες
- μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετά το σχολείο και να περνούν χρόνο με τους φίλους τους
Τα παιδιά κάτω των 9 ετών συνήθως δεν χρειάζονται τόσες λεπτομέρειες όσο τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι. Μερικές φορές αρκούν οι βασικές πληροφορίες και να γνωρίζουν ότι ίσως μπορεί κάποιος άλλος (π.χ. ο σύντροφός ή ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας ή κάποιος φίλος) να τα πηγαίνει στο σχολείο ή τις δραστηριότητές τους.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, που γνωρίζουν τον καρκίνο, είναι πιο πιθανό να ανησυχούν για το θάνατο, επομένως είναι σημαντικό να τους ρωτάτε τακτικά πώς αισθάνονται. Είναι επίσης σημαντικό να τους παρέχετε κάθε διευκρίνηση που θα χρειαστούν για πληροφορίες που διάβασαν στο διαδίκτυο ή που πήραν από τους φίλους τους.
Κάτι που επίσης θα έπρεπε να εξετάσετε είναι να ενημερώσετε για την κατάσταση το σχολείο των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν πηγή πρόσθετης φροντίδας και υποστήριξης.
Μιλώντας με συγγενείς και φίλους
Αφότου καταφέρετε να διαχειριστείτε εσείς τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μπορείτε μετά να αποφασίσετε ποιοι θέλετε να το μάθουν, αλλά και το πως. Μπορεί να επιλέξετε να το ανακοινώσετε σε όλους τους δικούς σας ανθρώπους σε μια συνάντηση ή στον καθένα ξεχωριστά. Μία άλλη επιλογή είναι να μην το κάνετε εσείς αυτοπροσώπως αλλά ο σύντροφός σας. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με τον τρόπο που θα σας επιβαρύνει ψυχολογικά όσο το δυνατόν λιγότερο.