Η αίσθηση της γυναίκας
Κάθε γυναίκα έχει ιδιαίτερη αίσθηση για τους μαστούς της, που αλλάζει ανάλογα και με τις φάσεις της ζωής της.
Στην εφηβική ηλικία, στη φάση της διαμόρφωσής τους, αρχίζει να αισθάνεται μέσω αυτών τη θηλυκή της υπόσταση. Παράλληλα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται και το ενδιαφέρον του άλλου φύλου για το νέο αυτό «προσόν» της μορφής της και να αντλεί ψυχική ευχαρίστηση από αυτό.
Στη μετέπειτα νεανική ζωή της οι μαστοί έχουν πάρει την τελική τους μορφή και συμμετέχουν στη σεξουαλική της ωρίμανση. Είναι η φάση όμως που αρχίζουν και να την ταλαιπωρούν, με τις διακυμάνσεις τους κατά τον εμμηνορυσιακό κύκλο και το διάχυτο άλγος και αίσθημα τάσης που μπορεί να της προκαλούν.
Η φάση της κύησης και του θηλασμού είναι πρωτόγνωρη, τόσο από άποψη σωματική όσο και ψυχολογική. Η προετοιμασία των μαστών οδηγεί σε υπερτροφία τους, αρχικά επώδυνη. Κατά το θηλασμό δε εγκαθίσταται, συχνά μετά από πολλές δυσκολίες, ένας ζωτικός δεσμός ανάμεσα στο βρέφος και τη μητέρα πλέον. Αυτός ο δεσμός κατακλύζει τη γυναίκα και προκαλεί νοητικές, ψυχικές και σωματικές αλλαγές. Η αρχική ένταση της νέας συνθήκης σταδιακά ομαλοποιείται και κατά τον απογαλακτισμό, οι μαστοί υποστρέφουν σε μια νέα, ώριμη πλέον και πλήρως διαφοροποιημένη κατάσταση.
Εδώ έρχονται διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής της γυναίκας να επηρεάσουν και πάλι την κατάστασή των μαστών της, όπως οι αυξομειώσεις βάρους, η λήψη αντισυληπτικών ή άλλων ορμονικών σκευασμάτων, η κατανάλωση αλκοόλ και γενικά οι κακές διατροφικές συνήθειες. Μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζουν και οι αγχώδεις συνδρομές που παρουσιάζουν οι περισσότερες γυναίκες, καθώς είναι επιβαρυμένες με μεγάλο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό φορτίο.
Επόμενος σταθμός είναι η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση, οπότε η ορμονική αλλαγή από τη σταδιακή παύση της λειτουργίας των ωοθηκών, οδηγεί συχνά σε αλλαγές στην αίσθηση των μαστών, με συνεχή άλγη, οίδημα και δυσφορία σε ασταθείς περιόδους και με απρόβλεπτη διάρκεια. Και όταν πια έρχεται οριστικά η εμμηνόπαυση, αρχίζει να ατροφεί ο μαζικός αδένας, οπότε και καταλαγιάζουν τα περισσότερα συμπτώματα και περιορίζονται σε ήπιες ενοχλήσεις χωρίς συνέχεια.
Μερικές Συμβουλές Καθημερινότητας
Καθαριότητα
Είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η συσσώρευση στοιχείων στο δέρμα και τη θηλή του μαστού είναι δυνατό να επηρεάσει την υγεία του.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο θώρακας και κατ΄επέκταση και το δέρμα των μαστών αποτελεί κοινό σημείο ακμής και χρειάζεται σωστά μέτρα καθαρισμού και αποφυγής συνθηκών απόφραξης των σμηγματογόνων πόρων και επιμόλυνσης από μικρόβια του δέρματος, που οδηγούν σε ακμή.
Παράλληλα, το σύμπλεγμα θηλής- θηλαίας άλω έχει αποκρινείς αδένες που παράγουν έκκριμα για τη διατήρηση της λιπαρότητας του δέρματος του συμπλέγματος. Εάν αυτό συσσωρεύεται, μπορεί να αποτελέσει έδαφος για ανάπτυξη μικροβίων ή και να αποφράξει τους σμηγματογόνους αδένες της θηλαίας άλω και τους πόρους της θηλής, με αποτέλεσμα λοιμώξεις και άσηπτες επώδυνες φλεγμονές.
Επιπλέον, η εφίδρωση των μαστών είναι έντονη και η παραμονή των συστατικών του ιδρώτα στο δέρμα και τη θηλή, μπορεί να δράσει ερεθιστικά και να οδηγήσει σε δερματίτιδες με κνησμό και στίγματα. Η καθημερινή πλύση καθώς και η επανάληψή της μετά από ένα επεισόδιο σημαντικής εφίδρωσης, με ένα ήπιο σαπούνι είναι η καλύτερη τακτική.
Τέλος, σε μεγάλους μαστούς, η πτώση του κάτω πόλου του μαστού επί του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να οδηγήσει σε συλλογή ιδρώτα και μικροβίων στις υπομαστικές πτυχές με αποτέλεσμα δερματικές λοιμώξεις. Στην περίπτωση αυτή εκτός από την καθαριότητα παίζει ρόλο και η διατήρηση της περιοχής στεγνής με τα μέσα που ταιριάζουν περισσότεερο σε κάθε γυναίκα (πούδρα, βαμβακερά εσώρουχα κλπ)
Ενυδάτωση Δέρματος
Όσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός του δέρματος άλλο τόσο είναι και η αποφυγή της ξηρότητας. Καθαριστικά σώματος και ρούχων, συνθετικά υφάσματα, αρώματα είναι δυνατό να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος του μαστού με αποτέλεσμα την ξηρότητα, την απολέπιση, τον κνησμό. Αποφυγή χρήσης πολλών σκευασμάτων και πολύ συχνών εφαρμογών καθώς και χρήση κάποιου ήπιο ενυδατικού παράγοντα, θα βελτιώσει την ενοχλητική ξηρότητα
Χρήση Στηθόδεσμου
Οι μαστοί έχουν ένα σύστημα υποστήριξης που αποτελείται από :
– ένα εσωτερικό δίκτυο υμενωδών συνδέσμων, τους συνδέσμους του Cooper
– ένα εξωτερικό φάκελο από δύο λεπτά πέταλα περιτονίας, ένα στη βάση τους, με το οποίο προσαρτώνται στο μείζονα θωρακικό μυ και ένα στην επιφάνειά τους, με το οποίο συνδέονται στο δέρμα.
Τα δύο αυτά συστήματα προσφέρουν στο μαστό:
– το σφαιρικό του σχήμα
– τη μαλακή του υφή
– την κινητικότητά του
Το σύστημα όμως αυτό δεν είναι αρκετά ισχυρό και δεν μπορεί να αντισταθεί στις επιδράσεις της βαρύτητας. Όσο δε μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που δέχεται το σύστημα στήριξής του.
Ο στηθόδεσμος έρχεται να υποβοηθήσει αυτό το σύστημα μειώνοντας την επίδραση της βαρύτητας και διατηρώντας παράλληλα το σχήμα του μαστού.
Αν και έχουν αναφερθεί πιθανές επιδράσεις του στηθόδεσμου στην καρκινογένεση του μαστού, οι αναφορές αυτές δεν έχουν επιστημονική βάση, καθώς δεν στηρίζονται σε στατιστικά σωστές έρευνες αλλά σε παρατηρήσεις αμφίβολης ακεραιότητας και η χρήση του πλέον θεωρείται μάλλον ευεργετική. Έτσι, σε μεγάλους μαστούς καθώς και σε φάσεις αύξησης του μεγέθους μικρότερων μαστών, όπως στο θηλασμό, συστήνεται η χρήση στηθόδεσμου, που πρέπει:
– να είναι άριστης εφαρμογής στο θώρακα και τους μαστούς της γυναίκας
– να είναι κατασκευασμένος από κατάλληλο ύφασμα
– να καθαρίζεται με βάση τις οδηγίες κατάσκευής του, ώστε να διατηρεί τη λειτουργία του
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:
– καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς μορφοποιείται το σχήμα του μαστού
– βελτίωση της μασταλγίας, που σε ένα βαθμό οφείλεται και στην άσκηση τάσης στους συνδέσμους του μαστού
– αποφυγή λοιμώξεων θηλής, καθώς προστατεύεται από μικρόβια της επιφάνειας του δέρματος και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην περίοδο του θηλασμού, που οι πόροι έρχονται σε διαρκή επικοινωνία με το περιβάλλον αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο των θαλάσσιων μπάνιων, που η αυξημένη θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες μικροβιακής ανάπτυξης
– αποφυγή δερματικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στην υπομαστική πτυχή, καθώς απομονώνεται το δέρμα του μαστού από αυτό της κοιλιάς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αυξημένου βάρους
– καλύτερη στάση σώματος, ιδιαίτερα σε μεγάλους μαστούς, που είναι δυνατό με το βάρος τους, να αλλάζουν το κέντρο βάρους του σώματος και να προκαλούν κύφωση με συνοδά άλγη ράχεως και αυχένα.