Λίγα λόγια για την ογκεκτομή και τα πλεονεκτήματά της
Στις μέρες μας ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε ογκεκτομή. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία σώζει τον μαστό. Ουσιαστικά αφαιρείται ο όγκος μαζί με ένα μέρος του υγιούς ιστού 1-2 εκ περιμετρικά. Η συγκεκριμένη επέμβαση συνήθως συνοδεύεται και από ακτινοβολία ώστε να μειωθεί η πιθανότητα τοπικής υποτροπής.
Πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία στην αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού, καθώς και στην αφαίρεση ύποπτων ή προκαρκινικών βλαβών.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται;
Οι σημαντικότερες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, είναι:
- αν οι εστίες του καρκίνου εντοπίζονται σε διαφορετικά τεταρτημόρια (θα χρειαστούν περισσότερες τομές και θα επηρεαστεί το αισθητικό αποτέλεσμα)
- αν ο όγκος είναι μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος του πάσχοντος μαστού
- σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει ενεργό νόσημα συνδετικού ιστού, όπως π.χ. ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
- όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ακτινοθεραπείας
- στην περίπτωση φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού
Σε τι πλεονεκτεί η ογκεκτομή;
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός της διατήρησης του μαστού. Σαφώς το τραύμα είναι μικρότερο και ο χρόνος του χειρουργείου και της αποθεραπείας πιο σύντομος.
Η διαδικασία
Η ογκεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Το μέγεθος του τμήματος του αδένα που θα απομακρυνθεί εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου. Μέσω μιας κατάλληλα επιλεγμένη τομής αφαιρούνται ο όγκος με ένα τμήμα του υγιού ιστού ενώ παράλληλα διενεργείται βιοψία του φρουρού λεμφαδένα, με βάση το αποτέλεσμα της οποίας αποφασίζεται και ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης ή όχι.
Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών;
Η ογκεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση. Με κατάλληλο σχεδιασμό από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού δεν αλλοιώνει το σχήμα του μαστού, γεγονός που μπορεί να συμβεί σε μεγάλες εκτομές αδένα. Βέβαια όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση μπορεί να δημιουργηθούν ελλάσσονες επιπλοκές όπως αιμάτωμα, πόνος, φλεγμονή που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.