Παράγοντες κινδύνου σχετιζόμενοι με τις Συνήθειες του Ατόμου

Παράγοντες κινδύνου σχετιζόμενοι με τις Συνήθειες του Ατόμου

Παχυσαρκία αύξηση βάρους

Αποτελεί σταθερό εύρημα μελετών η συσχέτιση αυξημένου βάρους και παχυσαρκίας με διπλασιασμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Πιθανολογούνται διάφοροι μηχανισμοί, όπως αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων λόγω σύνθεσής τους στο περιφερικό λίπος, αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης που επίσης εμπλέκεται στην καρκινογένεση του μαστού ή ακόμα και διαβήτης τύπου II, που συναντάται πιο συχνά σε παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα, με άγνωστο ακόμα μηχανισμό, η παχυσαρκία φαίνεται να μειώνει, ακόμα και να υποδιπλασιάζει τον κίνδυνο σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Διατροφή

Η σχέση διατροφής και καρκίνου του μαστού αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας καθώς οι μέχρι τώρα συσχετίσεις (λιπαρά διατροφής, σόγια κ.α.) δεν έχουν αποδειχθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Πρόσφατα αναδεικνύεται σχέση των καροτενωειδών του αίματος, μικροστοιχείων που προέρχονται από τα φρούτα και τα λαχανικά, με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Φυσική δραστηριότητα

Η σωματική άσκηση μειώνει των κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10-20%, και μάλιστα αναλογικά με την συχνότητα και την ένταση της άσκησης, ανεξάρτητα από το βάρος του ατόμου. Πιθανολογείται μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών και του βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου.

Κατανάλωση αλκοόλ

Αναφέρεται αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού έως και 20 % σε γυναίκες που καταναλώνουν 20-30 γρ αλκοόλ (2-3 αλκοολούχα ποτά) την ημέρα. Πιθανός μηχανισμός είναι η αύξηση των οιστρογόνων, ο μεταβολισμός των οποίων στο ήπαρ επηρεάζεται από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Κάπνισμα

Αν και τα δεδομένα δεν είναι επαρκή, καταγράφεται μικρή αύξηση του κινδύνου σε γυναίκες με πρώιμη έναρξη καπνίσματος (πριν την 1η τους κύηση), μακροχρόνια και μεγάλης έντασης.

Διαβάστε για τους Παράγοντες Κινδύνου Καρκίνου του Μαστού: