Μετά την ολοκλήρωση μιας χειρουργικής επέμβασης στο μαστό, είναι δεδομένη η παρακολούθηση της ασθενούς σε τακτική βάση. Η συχνότητα και η ένταση της παρακολούθησης αυτής κρίνεται από τη θεραπευθείσα νόσο. Δηλαδή:
- σε χειρουργική επέμβαση για καλοήθεια (π.χ. βιοψία μικροαποτιτανώσεων με διάγνωση σκληρυντικής αδένωσης ή ινοκυστικών αλλαγών, αφαίρεση ινοαδενώματος ή θηλώματος χωρίς ατυπία, βιοψία οπισθοθηλαίων πόρων με διάγνωση περιπορικής μαστίτιδας κλπ), η συχνή παρακολούθηση εκτείνεται μέχρι την αποθεραπεία από το χειρουργείο και ακολούθως η ασθενής μπαίνει στο πρωτόκολλο παρακολούθησης με βάση την ηλικία, το ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου της.
- σε χειρουργική επέμβαση για κακοήθεια, η ασθενής παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τουλάχιστον μια 5ετία με φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη χειρουργική επέμβαση, τις προηγηθείσες επικουρικές θεραπείες και την τρέχουσα θεραπεία που λαμβάνει.
Ο στόχος είναι:- η έγκαιρη διάγνωση τοπικής υποτροπής της νόσου
- η έγκαιρη διάγνωση συστηματικής υποτροπής της νόσου, δηλαδή μεταστάσεων
- η αντιμετώπιση πιθανόν επιπλοκών της χειρουργικής επέμβασης
- η ανίχνευση παρενεργειών της συστηματικής θεραπείας και η αλλαγή αυτής και
- η καταγραφή γενικής σωματικής και ψυχικής υγείας της ασθενούς
Η παρακολούθηση συνεχίζεται μέχρι τη 10ετία, με μείωση της συχνότητας εφόσον η πορεία της ασθενούς είναι ομαλή.
- σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η παρακολούθηση μπορεί να πραγματοποιείται σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που ενεπλάκησαν στη θεραπεία της ασθενούς, όπως παθολόγος – ογκολόγος σε περίπτωση λήψης χημειοθεραπειών ή μεταστατικής νόσου, ακτινοθεραπευτής σε περίπτωση προηγηθείσας ακτινοθεραπείας, αναισθησιολόγος σε περίπτωση χρόνιου άλγους, ψυχιάτρου σε περίπτωση σημαντικής ψυχολογικής επιβάρυνσης της ασθενούς κλπ