Θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού το καλοκαίρι; Ίσως να είναι η καλύτερη εποχή!
Καμία δεν είναι καλή εποχή για να κάνεις θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αλλά αν το καλοσκεφθείτε το καλοκαίρι ίσως και να κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Γιατί; Γιατί από μόνο του μας φτιάχνει τη διάθεση! Το φως του ήλιου είναι από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της ευφορίας»! Σίγουρα το να περνάς τη δοκιμασία μιας θεραπείας για καρκίνο τις λαμπερές καλοκαιρινές μέρες είναι πολύ καλύτερο από το να έχεις να αντιμετωπίσεις και τη θλίψη που από μόνη της δημιουργεί η μουντάδα του χειμώνα. Η Παρασκευή Λιάκου, MD, PhD, FEBS, Χειρουργός Μαστού, επισημαίνει τα σημεία που απαιτούν την προσοχή σας, αν κάνετε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού το καλοκαίρι.
Προστατέψτε το δέρμα σας
Το αντηλιακό επιβάλλεται καθημερινά για όλους ακόμα και το χειμώνα, σωστά; Ωστόσο, για τους ασθενείς του καρκίνου του μαστού είναι ακόμα πιο σημαντικό. «Το δέρμα σας θα γίνει πιο ευαίσθητο ανεξαρτήτως του είδους θεραπείας που ακολουθείτε και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή», λέει κ. Λιάκου και συνεχίζει «Μην νιώσετε έκπληξη, αν το δέρμα σας παραμείνει εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και για πολύ μεγάλο διάστημα, αφότου η θεραπεία σας ολοκληρωθεί. Ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και ένα πλατύγυρο καπέλο ενδεχομένως να είναι τα βασικά αξεσουάρ σας για τα επόμενα χρόνια».
Μην αμελείτε την ενυδάτωση σας
Αν κάνετε θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού το καλοκαίρι, δώστε μεγάλη προσοχή στην καθημερινή και τακτική κατανάλωση υγρών. «Μία από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η αφυδάτωση», σημειώνει η κ. Λιάκου. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2 με 3 λίτρα υγρά την ημέρα. Μπορεί να είναι νερό, χυμοί, κρύες σούπες, φυσικά αφεψήματα. Και μην ξεχνάτε, αν κάνετε σπορ ή ιδρώνετε έντονα, οι ανάγκες σας για υγρά αυξάνονται ακόμα περισσότερο.
Κρατήστε ισορροπία στη διατροφή σας
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι στόχος για όλους και όχι μόνο για όσους κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, για τους ασθενείς αυτούς μπορεί να αποδειχθούν πραγματικά πολύτιμα. «Τα φρούτα, όπως και οι χυμοί, αλλά και οι σπιτικές γρανίτες και τα σορμπέ, εκτός από ενυδατικά είναι και καταπραϋντικά, αφού μπορούν να ανακουφίσουν από ναυτία», αναφέρει η Παρασκευή Λιάκου. Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική εποχή για να επωφεληθείτε από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να τα έχετε πάντα έτοιμα, πλυμένα στο ψυγείο σας και να τα καταναλώνετε με όποιο τρόπο σας αρέσει περισσότερο.
Μήπως να μη φορούσατε περούκα;
«Αν η χημειοθεραπεία έχει κάνει επίθεση στα μαλλιά σας και εσείς δεν αισθάνεστε άνετα φορώντας περούκα, τότε το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να πειραματιστείτε. Άπειρα καπέλα (μάλιστα κάποια έχουν και αλογοουρές στο πίσω μέρος), υπέροχα μαντίλια και μπαντάνες. Και αν είστε αρκετά τολμηρές, δοκιμάστε να αφήσετε το κεφάλι σας ακάλυπτο», συμβουλεύει η κ. Λιάκου.
Προσέχετε τα τσιμπήματα εντόμων
«Αν έχετε χειρουργηθεί στο μαστό και έχουν αφαιρεθεί οι λεμφαδένες σας, τότε είστε πιο ευάλωτες στο λεμφοοίδημα, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρήξιμο στο αντίστοιχο χέρι. Το λεμφοίδημα μπορεί να επιδεινωθεί από τον παραμικρό ερεθισμό, οπότε αποφύγετε περιοχές που έχουν κουνούπια και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αλοιφές για τα τσιμπήματα, οι οποίες είναι ασφαλείς να τις χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν παρατηρήσετε ότι σε κάποιο σημείο του σώματός σας αρχίζει να εμφανίζεται οίδημα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας», επισημαίνει η κ. Λιάκου.
Το περπάτημα κάνει καλό
Το περπάτημα παραμένει η καλύτερη φυσική δραστηριότητα και για την περίοδο που ακολουθείτε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Σας γυμνάζει, σας φτιάχνει το κέφι, σας δίνει ενέργεια, γίνεται αφορμή να περάσετε χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους. Φοβάστε το περπάτημα στον ήλιο; «Μπορεί οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού να σας κάνουν πιο ευαίσθητες σε ηλιακά εγκαύματα και υπερμελαγχρώσεις του δέρματος, από την άλλη όμως το ηλιακό φως είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της βιταμίνης D, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός σας και ιδιαίτερα τα οστά σας. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή σε άτομα που κάνουν θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου», επισημαίνει η κ. Λιάκου. Γι’ αυτό η λύση δεν είναι να κρύβεστε εντελώς από τον ήλιο, αλλά να εκτίθεστε με μέτρο. Οι ώρες μέχρι τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα είναι ιδανικές για να κάνετε βόλτες για περπάτημα και να αφήνεστε στα χάδια του ήλιου.
Ίσως πρέπει να αποφύγετε το κολύμπι
Μπορεί να σας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, αλλά η αλήθεια είναι πως το κολύμπι δεν συμπεριλαμβάνεται στις καλοκαιρινές δραστηριότητες που επιτρέπονται σε μια γυναίκα που κάνει θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. «Μπορείτε να πηγαίνετε στην παραλία και να απολαμβάνετε την παρέα στη σκιά, αλλά καλύτερα να μείνετε έξω από τη θάλασσα, ειδικά αν δεν έχουν περάσει 2 περίπου μήνες από την τελευταία σας θεραπεία», τονίζει η κ. Λιάκου. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί: από το να μην είναι καθαρή η θάλασσα, να υπάρχει κάτι που θα σας τσιμπήσει, να παρασυρθείτε στον ήλιο… Καλύτερα να προλάβετε τα απρόοπτα!
Μην απομονώνεστε
Τα συχνά ραντεβού με τους γιατρούς, οι χημειοθεραπείες ή η ανάρρωση μετά το χειρουργείο, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι ο καρκίνος έχει πάρει τον έλεγχο της ζωής σας. Μην το αφήσετε να συμβεί! Μη μένετε μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, μην κλείνεστε στο σπίτι και μην αφήνετε τις μέρες να περνούν. Χωρίς να προκαλείτε τις δυνάμεις και τις αντοχές σας, προσπαθήστε να ακολουθείτε το συνηθισμένο τρόπο ζωής σας. Και μην ξεχνάτε: είναι καλοκαίρι, επιβάλλεται να διασκεδάσετε, να χαλαρώσετε και να περάσετε όμορφα!